zandkorrels

zandkorrels

Lezen, schrijven, observeren.

Ik wil zandkorrels, steentjes en rotsblokken taal rondstrooien.

HET REE

korrelsGeplaatst door José ma, maart 27, 2017 20:42:58

Martin Michael Driessen won met 'Rivieren' de ECI Literatuurprijs 2016. Omdat ik houd van rivieren, was ik extra benieuwd naar het boek. Ik leende het bij de bibliotheek. Het is een bundel met drie verhalen, waarin rivieren een belangrijke rol spelen in de levens van de hoofdpersonen.

In het eerste verhaal gaat een man de strijd aan met een rivier in de Ardennen. Hij doet dat per kano. Zelf maakte ik ooit met mijn nog jonge dochtertje een korte kajaktocht op een rivier in de Ardennen. Onberispelijk verliep die tocht niet. Laten we zeggen dat het mooi is dat we ons avontuur naderhand ongeschonden konden navertellen. De hoofdpersoon in het verhaal van Driessen heeft het nog veel moeilijker dan wij destijds.

Het tweede verhaal speelt in de eerste helft van de vorige eeuw op de Main en de Rijn en verhaalt over twee vlotters. De twee mannen komen uit verschillende milieus, maar hebben desondanks een speciale band. De schrijver geeft een mooi inkijkje in het vlottersbestaan. Ik had er geen idee van dat er tot zover in de vorige eeuw op deze manier hout vervoerd werd over de Rijn. Vreemd genoeg heeft mijn vader hier nooit iets over verteld. Terwijl hij toch Rijnschipper was en dikwijls verhaalde over het schippersbestaan van voor de Tweede Wereldoorlog. Jammer dat ik geen navraag meer kan doen bij hem.

Het derde verhaal speelt in Bretagne. Het gaat over twee families die aan weerszijden van een beek landerijen hebben. Zoals gebruikelijk bij dit soort stroompjes, verandert de beek nogal eens van ligging. Zodoende zorgt zij al generaties lang voor een grensconflict tussen de families. Het verhaal trakteerde mij op een taalweetje. In de eerste zin las ik: "Het ree struikelde toen de weergalm van het schot al op de hellingen wegstierf." Ik dacht: "HET ree? Dat moet DE zijn." Nou, mooi niet. DE en HET ree mogen allebei. HET ree schijnt vooral te worden gebruikt door jagers. Omdat we hier met dat volk van doen hebben, gebruikte Martin Michael Driessen dus het juiste lidwoord in deze context. Later heeft hij het logischerwijs ook over ZIJN voorpoten. Toch stoorde dat me, want het ging om een jong vrouwelijk dier. Maar goed, aan jagers stoor ik me sowieso.

Louise O. Fresco, de juryvoorzitter van de ECI Literatuurprijs, zei over 'Rivieren': "Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid." En zo is het!