zandkorrels

zandkorrels

Lezen, schrijven, observeren.

Ik wil zandkorrels, steentjes en rotsblokken taal rondstrooien.

NAGALMEN

korrelsGeplaatst door José vr, april 14, 2017 17:25:23

Het is voorjaar en ik las Lente van Karl Ove Knausgard. Het is het derde deel van de aan zijn jongste dochter Anne opgedragen reeks De Vier Seizoenen. Anders dan Herfst en Winter bevat Lente geen korte bespiegelingen, maar is het een kruising tussen een soort roadnovel en lange brief aan Anne, waarin een dag wordt beschreven waarop zij een paar maanden oud is. Minutieus vertelt de schrijver hoe die dag verloopt, wat hij doet en denkt en wat Annes moeder, zussen en broer doen. Een groot deel van de dag gaat op aan de reis naar en van Knausgards vrouw Linda, bij wie hij met Anne op bezoek gaat. Linda is -niet voor het eerst- opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis na een poging tot zelfdoding. Tijdens de autorit denkt Karl Ove terug aan de zwangerschap van Linda, aan Annes geboorte, en aan Linda's depressies en de dag dat ze tot haar wanhoopsdaad kwam. Ik vond het aangrijpend te lezen hoe moeilijk het voor hem was om zijn depressieve vrouw bij te staan zonder er zelf aan onderdoor te gaan.

In een epiloog vertelt Knausgard aan Anne dat ze twee jaar is op het moment dat hij klaar is met Lente. Hij vertelt haar dat ze een vrolijke en energieke peuter is die al goed praat, dat haar ouders, zussen en broer van haar houden en dat ze een hechte band heeft met haar moeder Linda, met wie het inmiddels heel goed gaat.

Wat na lezing van Lente blijft hangen is de grote genegenheid in het gezin van de schrijver. De liefdevolle omgang van de vader met zijn kinderen is hartverwarmend. Zijn eerlijkheid ook. Net als iedere ouder verliest hij wel eens zijn geduld. Hij zit daar vervolgens erg mee en schaamt zich ervoor. Maar zoals gezegd: wat een liefdevolle en zorgzame man en vader is hij! Op pagina 12 schrijft hij: "Op een dag zul je begrijpen dat de onvoorwaardelijke liefde de enige liefde is die niet bindt, maar vrijmaakt."

Ik vind Lente een vijfsterrenboek. Daar dacht de Volkskrant-recensent onlangs anders over. Zij achtte de 'update van Mijn Strijd' slechts drie sterren waard. Inderdaad zou je Lente kunnen zien als een update van Mijn Strijd. Maar wat is daar mis aan? De kop boven de VK-recensie luidde: "Derde deel van Vier Seizoenen blijft niet nagalmen." Nou... bij mij galmt het boek nu al weken na.

Zomer verschijnt in juni. Ik kijk er reikhalzend naar uit.

Illustratie uit Lente van Anna Bjerger