zandkorrels

zandkorrels

Lezen, schrijven, observeren.

Ik wil zandkorrels, steentjes en rotsblokken taal rondstrooien.

STANTE PEDE

korrelsGeplaatst door José ma, juli 30, 2018 17:49:34

Onlangs kreeg ik bij mijn dorpsapotheek mijn wondverzorgingsmiddelen niet meer vergoed (zie mijn voorlaatste blog). Ik heb inmiddels samen met mijn huisarts alle (veel!) procedures doorlopen om de materialen te kunnen aanvragen bij een door mijn zorgverzekering geselecteerde 'hoofdleverancier', de firma Mediq. Maar wat, als je iets stante pede nodig hebt, vroeg ik me laatst af? Mediq levert snel, maar niet stante pede...

Zo'n s-p-situatie deed zich afgelopen week voor. Ik kreeg bij de wondpoli een recept mee voor medicinale pleisters. Die kon ik in de ziekenhuisapotheek halen, zei de dermatoloog. Ik had mijn bedenkingen en die bleken te kloppen. Tja, een hoofdleverancier is een hoofdleverancier en ook een ziekenhuisapotheek is 'slechts' een gewone apotheek. Gelukkig had ik thuis nog een paar van die pleisters liggen en had ik er bij Mediq al een machtiging voor lopen. Zodoende kon ik de rest online bestellen en de levering afwachten. Maar wat nou als het was gegaan om iets dat ik níet in huis had, maar wél stante pede nodig had? Dan had ik, net zoals een tijdje geleden, mijn portemonnee moeten trekken. En zie dan de rekening maar eens gedeclareerd te krijgen! De goedzakken bij Ohra/CZ hebben onlangs met hun hand over het hart gestreken, maar een tweede keer zullen ze daar niet snel toe overgaan. Dat maakten ze me meer dan duidelijk. Gelukkig verkeer ik in de riante positie dat ik het me kan veroorloven om rekeningen voor te schieten, maar lang niet iedereen kan dit en dat is schrijnend!

Ik heb me afgelopen week opnieuw knap boos gemaakt om deze verandering in de zorg. Waar ik me ook boos om maak is dat de firma Mediq zowel aan mij als aan mijn huisarts uitgebreid vragen stelt over mijn aandoening. "Dit gaat ze allemaal niets aan; de term auto-immuun ziekte zou voldoende moeten zijn!" mopperde mijn huisarts. Ik ben het met haar eens. Beiden hebben we echter wel de benodigde gegevens verstrekt, want anders kan ik fluiten naar een vergoeding. Wat ik me afvraag: hoe zit het in dit geval met die heilige wet op de privacy? Hoeft die hier niet toegepast te worden? Waarom mag/moet een leverancier namens mijn zorgverzekeraar dit soort vragen stellen?

In november ga ik me uitgebreid verdiepen in pakketten van andere zorgverzekeraars. Maar welke is nog te vertrouwen? Zoals ik onlangs al schreef: Ohra/CZ zal niet de enige zijn die deze veranderingen (midden in een kalenderjaar!) doorvoert en het einde ervan is vast nog niet in zicht. De macht van deze clubjes is veel en veel en veel te groot.