zandkorrels

zandkorrels

Lezen, schrijven, observeren.

Ik wil zandkorrels, steentjes en rotsblokken taal rondstrooien.

GLUTEN

korrelsGeplaatst door José wo, juli 12, 2017 13:04:14

Ik ben niet zo van de gluten. Niet dat ik coeliakie heb. Maar dat gluten bij mij nou fijn vallen...nee. Misschien heb ik er in mijn leven teveel van binnengekregen. Heb ik nog geluk dat ik al op mijn zestiende van het katholieke geloof ben gevallen, want met hosties blijk je ook gluten binnen te krijgen. Met mensen met coeliakie heeft de kerk geen mededogen: glutenvrije hosties zijn van hogerhand verboden, dat wil zeggen door Rome, niet door god zelf. Wat die ervan vindt, weet niemand. Logisch lijkt me, maar ik ga niet uitleggen waarom dat logisch is...

Als ik aan hosties denk, proef ik ze weer. Of eigenlijk voel ik ze. Ik kreeg ze niet weg! De hostie plakte altijd tegen mijn verhemelte. Veel met de tong manoeuvreren was oneerbiedig en hem stiekem met je vinger lospeuteren mocht ook niet. Er op kauwen was helemaal uit den boze, zodat de hostie, als ik na drie kwartier thuiskwam, nog in mijn mond plakte. Dan peuterde ik hem los. Thuis deden ze daar niet moeilijk over. Anders was het als ik na de kerkdienst bij een vriendinnetje at waar ze wat strenger in de leer waren. Ik loste het daar op door vóór het eten naar het toilet te gaan en daar de plakkende hostie los te wrikken. Al dat geplak werd uiteraard verergerd doordat je vóór de kerkdienst niet mocht eten of drinken, omdat je nuchter ter communie moest gaan.

Ergens begrijp ik het glutenstandpunt van de katholieke kerk wel. Als je begint met glutenvrije hosties, kun je er donder op zeggen dat er binnenkort gelovigen zijn die spelthosties verkiezen of rijstmeelhosties of hosties met een leuke kleur of opdruk. Hoe deel je zo'n assortiment dan uit? Serveer je ze in verschillende kelken? En wie moet dat doen? (Misdienaars zijn er vast niet meer erg veel.) Misschien zou een fonduebord met vakjes geschikt zijn, maar dat vraagt om verwarring. Je weet nooit zeker of je de goede hostie te pakken hebt. Helemaal afschaffen van de hosties zou volgens mij het beste zijn. Als er perse iets met brood gedaan moet worden, laat iedereen dan zijn/haar eigen boterham meenemen, zegen die even en klaar ben je. Beetje flexibel doen, Rome!
Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Trudie vr, juli 21, 2017 13:23:03

Hopelijk zitten er geen gluten in de pil...

Geplaatst door Dia di, juli 18, 2017 12:09:12

Een remedie tegen leeglopende kerken misschien?

Geplaatst door Boukje za, juli 15, 2017 17:28:30

Foei je hostie lospeuteren bij thuiskomst.
Daar krijg je hel en verdoemenis van.

Geplaatst door marije vr, juli 14, 2017 13:31:00

ik ben niet katholiek opgevoed ....en het lijkt me ook niks,zo'n plakkaat in je mond.En dat je niet mocht eten van te voren : kindermishandeling! Kunnen ze zich moeilijk concentreren op God's woord....eigen stomme schuld als ze dan de kerk de rug toe keren!

Geplaatst door Ria B do, juli 13, 2017 21:44:05

Heel geestig! Welke (vrolijke) hostie zou ik willen kiezen? Heb ik als niet-katholiek iets gemist...?