zandkorrels

zandkorrels

Lezen, schrijven, observeren.

Ik wil zandkorrels, steentjes en rotsblokken taal rondstrooien.

GOEDEMORGEN

korrelsGeplaatst door José ma, augustus 13, 2018 14:49:42

Lieve Duitse Texelgangers,

Ik ben verknocht aan Texel en kom er vaak. Ik zie u daar dan ook altijd. Een paar van u herken ik zelfs, zoals mijn vakantiebuurman met de grote luidruchtige hond die "nichts macht, nur bellt", zolang onze hond tenminste een ‘Mädchen" is. Wat zij godzijdank is… Die belloverlast is niet mijn grootste ergernis. Dat die volledig in het Duits met mij besproken wordt, stoort me echter wel. Het verbaast me dat de vaste Duitse Texelgangers geen Nederlands spreken, zelfs niet minimaal! Zo moeilijk is het toch niet om te groeten met goedemorgen in plaats van met guten Morgen? Of om: tot ziens, een half bruin, twee koffie, te zeggen? Zeker van Duitse huizenbezitters op Texel mag zo’n klein beetje Nederlands verwacht worden! Als ik in úw land te gast ben, spreek ik Duits. Goed, dit heb ik op school geleerd, evenals Engels en Frans, maar als ik naar Italië of Zweden op vakantie ga, studeer ik van tevoren wat zinnetjes in. Bovendien heb ik dan altijd een woordenboekje op zak. U zou daar eens mee kunnen beginnen: met een woordenboekje. Een internetcursus Nederlands lijkt me tevens een goed idee.

Nu ik toch bezig ben, gooi ik er meteen nog een ergernis uit. Het zit namelijk zo dat ik regelmatig een Duits vakantiehuis op Texel huur. Dit is onontkoombaar, want er zijn meer vakantiehuizen eigendom van Duitsers dan van Nederlanders. Ik gun u dit bezit van harte. Maar… u verhuurt het ook aan Nederlanders en daar moet u met de inrichting rekening mee houden! Weet u: wij ontbijten van bordjes, niet van plankjes. En wij hebben graag een waterkoker om theewater te kunnen koken, want wij drinken niet de hele dag koffie. Die thee drinken wij uit een glas en niet uit heel kleine koffiekopjes. Koffie drinken wij trouwens liever uit een wat grotere kop of uit een beker. Dat in uw huis een Duits tv-pakket zit, kan ik persoonlijk billijken, want ik kijk amper tv. Of andere Nederlandse huurders er ook zo makkelijk over denken, betwijfel ik. Het valt ook niet mee om alle apparatuur in uw huis aan de gang krijgen, want u heeft alle gebruiksaanwijzingen en tips slechts in het Duits klaarliggen.

Ik hoop niet dat u denkt dat ik een verzuurde Duitserhater ben. Dat is zeker niet het geval! Dat u en ik een gezamenlijke passie hebben voor Texel, schept een band, een vriendschapsband bijna. Vrienden moeten elkaar de waarheid kunnen zeggen. Daarom vertel ik u wat mij stoort. Ik hoop dat u mijn ergernissen wilt wegnemen. Ik verheug me erop binnenkort op Texel met u een kort gesprek in het Nederlands te voeren en ooit in een van uw huizen te ontbijten van een Hema bordje.

Vriendelijke waddengroet,

José Zandkorrel
Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door José ma, september 10, 2018 20:26:46

Sommige Duitsers zeggen nu "hallo" om te groeten. Maar om dat nou vooruitgang te noemen... Texel zelf is mede schuldig: aankondigingen (zelfs op verkeersborden) zijn ook in het Duits gesteld. Ik zag een groot bord op een kerk waarop stond dat deze Römisch-katholisch was met daarna in het Duits wanneer men zich er kon vervoegen voor een dienst. Verder zag ik een winkel vol Duitstalige bordjes met allerlei 'lollige' spreuken. Ook 'onze' bollenboerderij heeft inmiddels tweetalige etiketjes op de bollenzakjes. Ik snap het wel: het is hun broodwinning, maar ik vind het heel jammer.

Geplaatst door Marije ma, september 10, 2018 19:55:53

Inmiddels ben je alweer op Texel geweest.....heb je gemerkt dat de Duitse gasten en huizenbezitters zich jouw 'klachten' aangetrokken hebben en hun leven gebeterd hebben? ' doet niks hoor' in plaats van 'macht nichts' ?Hij blaf ipv hij belt?

Geplaatst door Ria B ma, augustus 13, 2018 17:24:52

Ik wens je een echt Hollandse vakantie toe op Texel! Overigens: waar zijn geen Duitsers?